SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
MALMÖ ALLSTAR CHEER
Skånes största cheerleadingfamilj sedan 1997

Vad är cheerleading?

Cheerleading är en växande sport och har nyligen blivit erkänd som sport i Sverige. Man kan utöva cheerleading på flera olika nivåer och med flera olika inriktningar. En av de största delarna är tävlingsdelen men ett arbete för en mer inkluderande idrott har gjorts de senaste åren i idrotten i Sverige och så även inom cheerleadingen.

 

I Malmö Allstar Cheer erbjuder vi cheerleading från 6 års ålder till övre 40 års åldern. Våra sektioner är träningslag/nybörjarlag, tävlingsförberedande lag och tävlingslag. Du hittar mer om vad de olika sektionerna innebär i flikarna ovan. I dessa lagen kan du gå oavsett vilken bakgrund du har, vilken könstillhörighet du är eller vilken etnicitet du har. Vi jobbar också för att kunna erbjuda cheerleading för en bredare grupp av människor tex de med funktionsnedsättning eller träning för pensionärer. Vill du hjälpa oss i arbetet med detta får du gärna kontakta oss på info@malmoallstar.se

 

Cheerleading som träningsform är uppbygd på följande delar:

Stunt/pyramider - En stuntgrupp utgörs av 2-4 personer där man har olika uppgifter. 1-2 baser, 1 topp samt 1 bakperson. Här utför man stunts genom att lyfta toppen med olika tekniker och på olika sätt. När man sedan kopplar ihop flera stuntgrupper så kallas det för pyramid.

Volter - Olika gymnastikövningar som utförs enskilt eller i grupp

Hopp - Utförs ofta samtidigt av hela laget. Hopp innebär att man hoppar upp i luften för att utföra ett moment, ibland gör man ett hopp men man kan även göra flera i följd.

Dans/motions - Utförs skarpt och med teknik.

Baskets - Utförs i stuntgrupp av 4 personer och är för de som tränar på level 2 nivå och svårare. En basket är när toppen blir uppkastad i luften för att utföra olika moment.

Ramsa - Utförs av de som tränar på level 3 nivå och svårare, där man skriker en ramsa med skyltar och pompoms för att få med publiken.

 

 

Samtliga delar sätts sedan ihop till ett program på 2 minuter och 30 sekunder samt för level 3 och uppåt en ramsa på ca 30 sekunder. 

 
Cheerleading som idrott i Sverige
Kort bakgrund om Svenska Cheerleadingförbundet
Cheerleading kom till Sverige i mitten på 80-talet och 1989 arrangerades Sveriges första nationella mästerskap i Cheerleading. Svenska Cheerleadingförbundet (SCF) bildades den 11 juni 1995. Innan dess bedrevs cheerleading som en del av Svenska Amerikanska fotbollförbundets verksamhet. SCF är medlemmar i RF sedan 26 maj 2019. 
 
Nuläge – internationellt och i Sverige
Cheerleading är en starkt växande sport i Europa och övriga världen. SCF har idag dryga 12 000 licensierade utövare i 58 föreningar.
 
SCF är medlem i International Cheer Union (ICU) som är ett internationellt förbund med 110 medlemsländer som verkar för globalt samarbete och utveckling av sporten samt årligen arrangerar VM. På europisk nivå är SCF medlem i European Cheer Union (ECU) som årligen arrangerar EM. SCF har även ett nära samarbete med övriga nordiska länder inom bl a utbildningsinsatser.
Vår internationellt gemensamma ambition är att verka för idrottens utveckling och sportens erkännande med OS-deltagande som yttersta mål. Den 31 maj 2013 antogs ICU som medlem av SportAccord, och därefter har även ett erkännande av IOK kommit.
 
Källa: Cheerleading.se
 
 
 
Följ oss på Facebook:
Följ oss på YouTube:
Följ oss på soundcloud:
Våra Sponsorer